Własna restauracja

Własna restauracja

Prowadzenie własnej restauracji wydaje się zadaniem bardzo łatwym. Przecież wystarczy znalezienie odpowiedniego lokalu, zatrudnienie ludzi, wstawienie paru mebli i możemy ruszać z kopyta. Okazuje się, że rzeczywistość nie jest wcale taka łatwa. Pierwsze problemy występują już w momencie, kiedy restaurator stara się o koncesje na sprzedaż alkoholu i papierosów. Sama opłata za otrzymanie pozwolenia jest bardzo wysoka. Kolejnym problemem mogą okazać się absurdalne wymagania inspekcji sanitarnych. Okazuje się, że potrafią one zabić pasję w niemal każdym początkującym restauratorze. Meble ze stali nierdzewnej są absolutną koniecznością w wyposażeniu kuchni lokalu. Są one łatwe w utrzymaniu w czystości, nie pochłaniają zapachów i smaków, są odporne na zarysowania i uszkodzenia. Meble gastronomiczne są czasem absurdalnie drogie, co potrafi wywiać z kieszeni restauratora resztki gotówki na rozruch na lokalu.
Kolejną trudnością może być ustalenie profilu działalności. Kilka lat temu na naszym rynku było widać zdecydowane ożywienie w temacie restauracji orientalnych. Kebaby, bary sushi czy azjatyckie lokale powstawały jak grzyby po deszczu. Niestety, rynek zdecydowanie się tymi smakami już przesycił i trafienie w gusta coraz bardziej wymagających klientów może być naprawdę trudne.
Okazuje się, że wyposażenie wnętrza lokalu jest także drogie i nastręcza wiele trudności. Coraz modniejsze są wnętrza w określonym stylu: industrialnym, nowoczesnym czy skandynawskim. Klienci nie chcą nawet spojrzeć w stronę lokalów wyposażonych w stylu PRLu.
Warto pamiętać, że kadra pracownicza również pełni ogromną rolę w działaniu lokalu. Wykwalifikowani kucharze, pełni pasji i pomysłów to coś, co gwarantuje sukces i zadowolenie klienteli. Kelnerzy muszą być na tyle doświadczeni i zarażać optymizmem, że każdy klient wróci do nas z chęcią.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *