Co jeść, by uniknąć zgagi?

Zgaga to powszechny problem, a każdy, kogo czasem dopada ta nieprzyjemna dolegliwość, zadaje sobie pytanie nie tylko jak się jej pozbyć, ale również co zrobić, by zapobiegać jej powstaniu. Oto kilka podpowiedzi, co jeść, by objawy zgagi przestały nam dokuczać.

Unikaj pikantnych potraw
Curry, pieprz, papryka i inne ostre przyprawy powodują zwiększenie wydzielania się kwasów żołądkowych. W tej grupie znajdują się również czosnek i cebula, po których zjedzeniu również mogą pojawić się nieprzyjemne objawy zgagi.

Kawa, herbata i napoje energetyczne
Wymienione wyżej napoje zawierają kofeinę. Jej obecność powoduje zwiększenie poziomu kwasów w żołądku, czego efektem jest zgaga. Podobnie działają również napoje gazowane z kofeiną, czyli m.in. cola lub napoje energetyczne. A zatem jeśli chcesz pozbyć się problemów ze zgagą, to zamień napoje z kofeiną na wodę, co z pewnością będzie miało pozytywny wpływ na Twoje zdrowie.

Duże porcje i tłuste jedzenie
Dietetycy od lat przypominają nam, że lepiej jeść mniej, a częściej, a tłuste i ciężkostrawne potrawy powinniśmy zastąpić lekkimi. Nieprzestrzeganie tych zasad ma zgubny wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę, a dodatkowo może powodować zgagę.

Mięta i inne rozluźniacze przełyku
Warto również wiedzieć, że niektóre produkty mają właściwości powodujące rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku, co prowadzi do cofania się kwasów z żołądka i powoduje powstawanie zgagi. Tak działa m.in. mięta często zalecana przy dolegliwościach układu trawiennego. Podobnie działa również alkohol.

Więcej o zgadze czytaj na controloccontrol.pl



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *