Domowa pizza

Domowa pizza

Pizza to niezwykle popularne danie, znane na całym świecie. Choć oryginalnie pochodzi ono z Włoch – została skutecznie zaadoptowana przez wiele nacji i regionów na świecie.

Najbardziej tradycyjna pizza to tak zwana Margharita, czyli po prostu – Małgorzata. Została ona przygotowana na cześć królowej Małgorzaty. Tradycyjnie zawiera trzy składniki, odwołujące się do włoskiej flaki – zieloną bazylię, białą mozzarellę oraz czerwony sos pomidorowy. Ze względu na fakt, iż nie jest ona szczególnie trudna do skomponowania, a jednocześnie niezwykle pyszna, jest bardzo popularnym wyborem zarówno w restauracjach, jak i na domowych stołach. Jest tez jednym z dań polecanych do przygotowania początkującym amatorom włoskich smaków. Zatem jak zrobić pyszną pizze? Jest to bajecznie proste, a sekret tkwi w użyciu oryginalnych i świeżych składników.

pizza nowa huta

Od czego najlepiej zacząć? Oczywiście od ciasta!

Do wypieku potrzeba około cztery szklanek mąki pszennej, półtorej szklanki wody, odrobinę soli, cukru, oliwy z oliwek i, co najważniejsze – około pięćdziesięciu gramów świeżych drożdży. Wprawdzie można do przygotowania ciasta użyć drożdży instant, jednak jeśli chcemy się cieszyć prawdziwie włoskim smakiem, zdecydowanie lepszym wyborem są drożdże świeże. Szklankę ciepłej (ale nie gorącej!) wody należy zmieszać z łyżką cukru i drożdżami, a następnie delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie wyrobić z mąką, resztą wody, łyżką oliwy i odrobiną soli, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Następnie należy włożyć je do naczynia, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Bardzo ważne jest, by w czasie przygotowywania ciasta nie otwierać okien – ciasto drożdżowe jest bowiem niezwykle wrażliwe na nawet niewielkie przeciągi!

Ciasto będzie wyrastało około godzinę, przez ten czas podwajając swoją objętość. Możemy wykorzystać ten moment do przygotowania sosów i sera. Sos pomidorowy najlepiej przygotować ze świeżych, sparzonych pomidorów pozbawionych skórki i pestek. Wystarczy je przetrzeć, dodać odrobinę oliwy z oliwek i pokrojoną, świeżą bazylię. Opcjonalnie można dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku, a także kilka kropel octu balsamicznego. Jeśli chodzi o ser, to wiele zależy od naszych osobistych upodobań. Niektórzy akceptują tylko ser starty na bardzo drobne kawałki, inni wolą go w plasterkach. Ważne, byśmy mieli do czynienia z prawdziwym włoskim serem typu mozzarella – charakteryzuje się on nieomal białą barwą, jest też stosunkowo miękki.

Gdy ciasto wyrośnie, warto je jeszcze raz rozrobić – wypuścimy nadmiar dwutlenku węgla, a samo ciasto znacznie zmniejszy swą objętość, jednak dzięki temu będzie ono chrupkie i pyszne. Następnie rozwałkowujemy je lub ugniatamy w uprzednio natłuszczonej blaszce. W zależności od naszych upodobań możemy przygotować pizze na cienkim, idealnie chrupkim cieście, albo też na niego grubszym, gdy jesteśmy amatorami puszystego spodu. Potem pozostaje jedynie polać wierzch ciasta uprzednio przygotowanym sosem, przykryć go serem i piec przez około 20-30 minut. Pyszna domowa pizza gotowa!

Więcej na goodpizza.pl



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *